При бордистите най-титулувани са състезателите на Бороборд, Блейд, БордРайдър и АмерспортСкиорите

...
При бордистите най-титулувани са състезателите на Бороборд, Блейд, БордРайдър и АмерспортСкиорите
Коментари Харесай

Скиорите на Чамкория с най-много медали на младежкия фест в Осогово

При бордистите най-титулувани са състезателите на Бороборд, Блейд, БордРайдър и Амерспорт

Скиорите на Чамкория завоюваха най-вече оценки в първия ден от десетия юбилеен олимпийски юношески зимен фестивал в Осогово. Организатори на събитието, което се организира под мотото

„ Да открием олимпийските очаквания на България “ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „ Спорт в свободното време “.

И двете организации имат за собствен приоритет развиването на спорта измежду младите и насърчаването на гениите в ранна възраст. Както постоянно домакините от ски и ръб зона „ Осогово “ с началник Явор Спиридонов предоставиха отлични условия за бъдещите спортни звезди на България. Многото сняг и тихото слънчево време също способстваха за
положителното въодушевление по време на празника.

Първи на старт застанаха алпийците. Надпреварите бяха за 14 и 16-годишни. В гигантския слалом на стръмната и чудесно готова писта
 os9 „ Людмил Янков “ най-вече оценки завоюваха представителите на клуб
Чамкория, завоювали един златен, 3 сребърни и един бронзов медала. С
трофеи още си потеглиха още състезателите на Мотен, Витоша ски и Боровец, а най-бърз по трасето беше Аспарух Соколов с 28:66 секунди. По решение на треньорите за класиране се отчиташе единствено по-доброто време от двата манша.

Веднага по-късно се състоя тържественото разкриване, на което
приветствия към състезатели, треньори и посетители насочиха кметът на
Кюстендил Петър Паунов и от ръководителят на Асоциация „ Спорт в
свободното време “ Анатоли Илиев, който поздрави присъстващите от името на ръководителя на БОК Стефка Костадинова и благодари за присъединяване. Двамата отличиха най-хубавите, а за цялостната си поддръжка към младежкия олимпийски зимен фестивал през годините, със специфични плакети на БОК бяха отличени Петър Паунов и Явор Спиридинов.

Шампионите в сноуборда бяха излъчени по подреденото трасе във Фънзоната, където стартираха 11, 13 и 15-годишни младежи. Отново подготовката на бордовете и спусканията бяха под вещото управление на Виктор Жеков, татко и треньор на международната звезда в бордъркроса  os3 Александра Жекова.

Най-много оценки завоюваха представителите на Бороборд (2 златни 1 сребърен и 1 бронзов медала), Блейд (2 златни и 2 бронзови), БордРайдър (1златен, 2 сребърни и 2 бронзови) и Амерспорт (1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала). За най-хубавите бяха планувани доста награди и призове.

В края на деня щафетата на олимпийския зимен юношески фестивал бе
предадена на Чепеларе, където идващия уикенд форумът продължава с конкуренциите по биатлон и ски-бягане на 5 и 6 март по Роженските поляни.

Със надпреварите в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет съблюдава традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, по-късно форумът се състоя в Банско, а след това се реалокира над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи мощен напредък в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, проведени през февруари 2013 година, за които домакините получиха отлични оценки и доста суперлативи от ФИС. Сега измежду домакините на Фестивала за втора  os6 поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена към този момент олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и сполучливи зимни спортни центрове в страната. През тази зима всички български ски-зони, в това число Осогово и Пампорово-Чепеларе са с доста сняг, метеопрогнозите също са удобни за стартовете в края идната седмица.

Организатори на зимният Фестивал, който се организира към този момент десета поредна година под мотото „ Да открием олимпийските очаквания на България “, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „ Спорт в свободното време “. И двете организации имат за собствен приоритет развиването на спорта измежду младите и насърчаването на гениите в ранна възраст. За доста от децата това ще бъдат нови благоприятни условия да застанат на старт в пообеднелите в последно време спортни календари на федерациите.

От основаването си до момента тези надпревари са били първо съществено
тестване за доста български спортни очаквания, по-късно утвърдили се в
националните тимове, стартирали в юношески олимпийски игри и европейски спортни конгреси, а част от тях участваха на приключилите в неделя зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на Фестивала е да способства за популяризирането на главните идеали, правила и полезности на олимпизма и разпространението им измежду младото потомство, както и да даде опция за изява на младите спортни гении.

Призьорьорите може да видите
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР